Titul: Narka (1999)
Autor: ŠUSTA Richard
Vydal: POUTNÍK - Klub Julese Verna   ISBN: 8085892391
NETOPEJR   ISBN: 8085892391
Překlad:  
Obálka: JENKINS Kevin
SCI-FI 487 str. 169 Kč brož (PB) originál

 

    Není častým jevem, aby se na našem SF knižním trhu objevovaly větší romány domácího původu. V nakladatelství Netopejr se již podobné věci pomalu stávají zvykem. Po úspěchu s fantasy x-logií Františky Vrbenské se zřejmě historie zopakuje v osobě Richarda Šusty a jeho románu Narka.

    Vlastní děj románu začíná v budoucnosti, kdy se několik členů tajného konzorcia MakroBanky tajně dohodne s mimozemšťany na "koupi" technologie hypermotorů a technologie jejich výroby. Cenou má být kolonizace určené planety a dosažení populace jednosto milionů obyvatel do šedesáti let. Potom mají mimozemšťané převzít správu nad planetou, ovšem nikdo neví, co s ní (a obyvateli) zamýšlejí dál. Obchod je však uzavřen a lidstvo se díky "objevu" profesora Trekinse vydává ke hvězdám, aby nalezlo trasy ke čtyřem obyvatelným planetám. Kolonizace může začít...
    Globální situace je načrtnuta a tak se můžeme začít věnovat hlavnímu hrdinovi jménem Tarmin, který je sirotkem vychovávaným na drsné planetě Nový Eden, ovšem díky jedovaté fauně a omamné flóře zvané spíše Narka. Pod falešnou záminkou pokusu o znásilnění a útoku na pěstouna je Tarmin odsouzen k trestu smrti, ovšem díky jeho unikátnímu genetickému základu DNA (téměř neporušená cestou hyperprostorem) má být prodán genetickým inženýrům Transplantu, což byl ovšem původní záměr žalobců, kteří si chtěli přivydělat a pomoci ve svých mocenských ambicích.
    Tarminovi se (s pomocí) podaří uprchnout a tak začíná jeho strastiplná pouť, během které se setká prakticky se všemi obyvateli (a rasami) obývajícími Narku. U mnichů Nejsvětějšího Proroka dostává jeho život cíl - pomsta všem, kteří mohou za jeho utrpení, a hlavně lidem z KosmoFlotily. Naučí se několik "triků" s vlastním vědomím a dobrovolně se jde vydat Transplantu, aby zjistil pro koho potřebují lidská těla...
    Od této chvíle dostává děj další rozměr, neboť opouští původní linii děje omezenou jen na lidské problémy a nechává vstoupit i mimozemšťany, kteří se na Narce taktéž vyskytují, i když se zatím dovedně maskují. Tarmin postupně odhaluje komplot kosmických rozměrů a vidí katastrofu, která se na obyvatele Narky řítí. Díky svému neuvěřitelnému štěstí a "troše" pomoci i od mimozemšťanů se mu podaří udržet se ve víru událostí s relativně zdravou kůží a zachránit obyvatele před šíleným a zničujícím plánem mimozemšťanů zvaných Dajukévové.
    Jen závěr se mi zdál poněkud cukrátkově oslavný a happyendový, ovšem je to jen cca 5 posledních stránek a pokud přežijete i prvních cca 30-40 stránek kypící vulgarismy (řeč se přizpůsobila drsnému životu kolonistů), neváhejte a kupujte!

    Nu což, olupte mne... jak říká klasik. Kniha hýří netradičními nápady a postrádá jakékoliv reference na české prostředí (velká přítěž domácích autorů ve srovnání s importovanou produkcí), takže jsem z počátku měl dojem, že Šusta není Čech ale profík z anglo-amerického světa. Osobně mne však ujistil, že se jedná o zkrácenou verzi jeho románu v soutěži O cenu Karla Čapka (2.místo za rok 1997), a dalo by se říci, že jako jeden z mála českých autorů by mohl být i "exportován". I když je to samozřejmě spíše fantazie, protože potenciální cílový anglo-americký trh je přesycen nadprodukcí rodilých autorů, že tu zřejmě není šance na román, který by navíc potřeboval přeložit.
    Dalším kladem této knihy je i cena - při zpětném pohledu zjistíte, že jsem Netopejrovi v recenzích tuto oblast neustále vytýkal (což jsme si vzájemně vyjasnili při příjemném posezení v zahrádce jedné malé hospůdky v centru Brna, o čemž se mi snad podaří napsat v jiné části SF serveru) - která je tentokráte vzhledem k tloušťce překvapivě nízká (porovnejte např. s knihou Ohňové moře z nakl. Návrat, která má o 80 stran méně a stojí o 30 Kč více). I když se to tedy bude zdát překvapivé, zařadím Narku na osobní "TOP" seznam letošních knih (i když jsem měl smůlu a zrovna dostal vadný výtisk obsahující dvakrát strany 103 a 389).

13.05.1999 (PeS+)

 

Žerte se, perte se aneb Narka

    Tak Narka - planeta překypující životem - pro lidi ovšem smrtelně nebezpečným. Jediné, čeho je na Narce dostatek jsou jedy. Jedy a narkotika, proto se planetě Nový Eden říká Narka.
    Kromě jedů a jedovatých potvor je na Narce dostatek jen podivných událostí. Proč chtějí mimozemšťané vyměnit hypermotory za lidmi kolonizovanou Narku? Proč právě za jedovatou Narku? Proč je vlastně Narka jedovatá? Co jsou ti mimozemšťané zač? A co s tím má společného Jan Tleskač? A proč píše Piter bláboly o Janu Tleskačovi? Prostě záhad je víc než dost.
    Hrdinové knihy jsou stejní jako jejich planeta - jedovatí. Dobráky kniha skutečně neoplývá ... spíše cyniky. Nepřipomíná Vám to něco? Ne, Kulhánek to není a krve rozhodně není po kolena. Možná ani po kotníky, ale akce je dost a dost.
    Abych se vrátil k původnímu tématu: Postavy jsou v knize pěkné bestie a i relativně kladný hlavní hrdina jedná vlastně ze msty. Jen ta msta míří - s přibývajícími informacemi - stále víš a víš. A vždycky se najde někdo, kdo si myslí, že hrdina riskuje jen kvůli němu. Ani náhodou! Je až s podivem, že ho po zjištění pravdy neukamenují.
    Je to prostě příběh podle českého gusta - lidi jsou svině a mimozemšťané nejsou o nic lepší. Všichni by se kvůli moci požrali a liší se jen měřítkem. A happyend? Inu, jak se to vezme - rozhodně nepočítejte s tím, že jsou všichni neprůstřelní - nejsme v Hollywoodu.
Richardu Šustovi se podařilo napsat velmi čtivý román a dokonce ani moje pátravé oko nenašlo příliš mnoho logických děr v příběhu a gramatických chyb. Obrázek na obálce a úprava také bez připomínek.
    Závěr: Nadprůměrný akční román žánru hard SF. Doporučuji.

Zapůjčeno z knihkupectví Arrakis, Brno.

04.06.1999 (Piter)